Chiptuning


Mi az a ChipTuning?


A modern autók motorját elektronikus befecskendező rendszer működteti - ECU, amely többek között meghatározza a befecskendezett üzemanyag mennyiségét és ellenőrzi a gyújtás idejét a motor működési módjától függően. A motor előre meghatározott működési programját egy chip (EPROM) tárolja. A Chiptuning az EPROM memória szoftveres módosítását jelenti.

A chip tuning célja hogy optimalizálja a motor működését, az autó saját jellemzőihez képest a leghatékonyabb módon tegye ezt. Ezek a változtatások a szoftverben optimalizálják az eredeti program jellemzőit, a motor mechanikai részén nem módosítanak.


A Chiptuning előnyei:


Chip Tuning-ot követően az autó vezethetősége javul, kevesebb sebességváltásra lesz szükség. Az autó érezhetően jobban fog reagálni a gyorsításokra, köszönhetően a megnőtt nyomatéknak, pl. nagyobb teher vagy vontatás esetén is.  Egy tuning ár-érték aránya sokkal jobb, mint egy autócsere egy drágább nagyobb teljesítményű modellre.

A motor rejtett teljesítményeit kihasználva nem csak a motor lesz erősebb, de változatlan vezetési stílus mellett a fogyasztás is csökken.

A chiptuningtól elvárható változás mértéke:

• Szívó benzines motoroknál 6-11% teljesítménynövekedés, 12-15% nyomatéknövekedés
• Turbóval ellátott benzines vagy diesel motoroknál a teljesítménynövekedés 20-25%,  nyomatéknövekedés 25-35% között várható
• Az üzemanyag fogyasztás csökkenése eléri a 8-10% -ot változatlan vezetési stílus mellett

Extrém mértékű tuningolást és tuning boksz beépítést nem vállalunk, mivel ez ellent mond üzletpolitikánkkal.


 

Gyakran ismételt kérdések:

Vajon egy Chip Tuning csökkentheti a motor élettartamát?

A motor élettartamát elsősorban a vezetési stílus határozza meg, nem az, hogy van-e az autón chip tuning, vagy sem. De természetesen ez függ a chip tuning milyenségétől is! Ha a tuning nem lépi át a motor határértékeit, és ha Ön úgy közlekedik az autójával mint tuning előtt, és nem mint egy autóversenyző, akkor nem kell megnövekedett motorkopástól tartani.

Szakszerűtlen vagy extrém tuning károsíthatja a motort!

 

Az autógyártók miért nem eleve ilyen karakterisztikákkal dobják piacra az autókat?

A gyártóknak a járműveket a világ összes piacára kell kidolgoznia, és figyelembe kell venniük a különböző körülményeket. Az üzleti okokon túl például a következő tényezőket: Ugyanannak a motornak különböző üzemanyag minőséggel kell megbirkóznia, szélsőséges éghajlati körülmények, különböző környezetszennyezés elleni törvények, biztosítási és  adózási osztályok limitjei, karbantartás hiánya, stb.

A legegyszerűbb módja a tömeges termelésnek, hogy ugyanazt a programot kapja az autó, független attól melyik országban fogják szállítani. A legtöbb esetben a motor programja limitáltabb, mint a körülmények. Következésképpen, a motor csak 60-70%-át használja az optimális teljesítményéhez képest. Ez az alacsonyabb motorteljesítmény könnyen és biztonságosan változtatható chip tuninggal. Emellett néhány gyártó különböző teljesítményt kínál, változatlan lökettérfogatú motoroknál. Ezt a gyártók kisebb mechanikus változtatások mellett nagyrészt az ECU szoftveres módosításával valósítják meg. Mint pl: az Audi és a VW 1.8T motoroknál 150, 180, 210 és 225 lőerős modellek állnak rendelkezésre.

 

Mely autóknál alkalmazható jól a chip tuning?

Chip Tuning az összes motorvezérlő rendszerrel ellátott gépjárműben lehetséges, mind a benzin-és dízelmotoroknál. Ugyanakkor, mint az a „Milyen előnyöket nyújt a chip tuning” kérdésnél is olvasható, a Chiptuning a legjobb eredményt a turbós és egyéb módon feltöltött motoroknál adja. Egy idős autót is lehet chip tuningolni, de fontos, hogy az autó állapota mind mechanikusan, mind elektronikusan jó állapotban legyen. Mint például a légtömeg- és szívócsőnyomás érzékelő szenzorok.

 

A chip tuningolás menete:

Első lépés: Eredeti program kiolvasása. Ez általában az OBD szervizcsatlakozón keresztül történik, vagy régebbi autóknál (nagyrészt 2000-es évjárat előtt) ki kell szerelni a motorvezérlő egységet, és az abban lévő memóriát kell kiolvasni. Bizonyos újabb modelleknél (amelyek nem támogatják az OBD szervizcsatlakozón történő programozást) szintén ki kell szerelni a vezérlőegységet, és egy belső szervizcsatlakozón keresztül kell elvégezni a kiolvasást.

Második lépés: Tartalom módosítása. A motor működését felügyelő több ezer paraméterből és táblázatból a megfelelőeket módosítjuk. A jó chip tuning alapja a több paraméter kisebb összehangolt módosítása, amely biztosítja, hogy a megnövekedett terhelés a motorban megfelelően oszlik el.
Harmadik lépés: Módosított tartalom feltöltése.

Mennyi időt vesz igénybe az autóm tuningolása?

Általában egy chip tuningolás 1-3 órát vesz igénybe, attól függően, hogy ki kell-e szerelni a motorvezérlő egységet. Lehetőség van azonban a kétalkalmas tuningolásra is (2 x 10 perc). Ilyenkor a program elkészítését nem szükséges a helyszínen megvárni. A két időpont között az autó teljes mértékben használható.

 

Milyen adatok módosulnak a chip tuning által?

Elsősorban a gyújtás és befecskendezés időzítése és időtartama módosul, turbó töltéses motoroknál a töltőnyomás is. Emellett az adatok mellett néhány más kisebb paraméter is megváltozik.

Elveszítem a gyártói garanciát a chiptuning után?

A gyártók a garancia elvesztését bármiféle az autón történt módosításhoz kötik. Az eredeti szoftver bármikor visszatölthető a mentett tartalom alapján.  Abban az esetben, ha a módosítás nem végezhető el bármiféle mechanikai beavatkozás nélkül, akkor a választást az ügyfélre hagyjuk, ha az autó még garanciális.

Az ECU módosítása kimondottan az én autómra készül?

Igen, minden esetben az autó saját ECU szoftverét módosítjuk, tehát nem előre megírt standard szoftvert használunk. A chip tuning első lépése, hogy elmentjük az ECU eredeti tartalmát, és ennek a tartalomnak megfelelően módosítjuk az adatokat. Az eredeti tartalmat tároljuk, kérésre átadjuk, és bármikor visszatölthető.ChipTuning és a Tuning Box összehasonlítása


Ahhoz hogy össze tudjuk hasonlítani a 2 rendszert vizsgáljuk meg hogy an is működnek.

Tuning Box:

A tuning box egy doboz, ami az ECU (motorvezérlő) és a motor szenzorjai közé van telepítve.  Elcsalja egy bizonyos szenzor ellenállás vagy feszültség jelét, így az érzékelő hamis adatokat továbbít az ECU egységbe, ami több üzemanyag-felhasználást vagy egy ponton a rendszer fokozott megterhelését eredményezi. Pl. az ECU úgy érzékeli, hogy még mindig a "hideg indítás" időszakában van a motor. A tuning box nem módosítja a motor többi paraméterét, így azok nem lesznek összhangban. Gazdaságilag az előállítása olcsóbb, beszerelése nem igényel szakértelmet.

A motor optimalizálásának alapelve az, hogy a különböző paramétereket egymással összhangban módosítunk.


Chip Tuning:

Chiptuning során az ECU vezérlő chip-jét (EPROM) programozzuk át a hatékonyság és az optimális működés érdekében. Chip tuning során lehetőségünk van a motor összes paraméterének változtatására. Például a motor csak nagy terhelésen kapjon több üzemanyagot. A motor valós adatokkal dolgozik, mert a módosítás a számítógép programján történik, nincs semmi köztes módosító a számítógép és a motorban lévő érzékelők között. (Bővebben a chip tuningról a" Mi az a Chip Tuning?" alatt találhat)

 

A chip tuning előnyei a tuning box-al szemben

•    A motorvezérlő valós paraméterek alapján dolgozik
•    Valós üzemállapotnak megfelelő működés, pl. a gyárival megegyező indíthatóság, alapjárat
•    Nincs egy helyen túlterhelve a motor
•    Nem lesz a tuning miatt hibakód az ECU –ban
•    Nincs felesleges üzemanyag-fogyasztás
•    A motor hangja nem válik kemény, csörgős, kopogóssá (mint a rail nyomás szenzor módosítónál)
•    Tetszés szerinti működési tartományban változtatható (a mechanikus adottságokat figyelembe véve)
•    A módosított paraméterek a gyári tűréseken belül maradnak, mértékük általában nem nagyobb 5%-nál
•    Nincs felesleges káros anyag kibocsátás és üzemanyag fogyasztás növekedé
•    Minőségi ugrás a tunig box-hoz képest, komoly cégek csak chip tuninggal foglalkoznak, tunig box-al nem

 

A Tuning Box előnyei a Chip Tuning-gal szemben:

•    Tuning Box bármiféle tapasztalat nélkül könnyedén beszerelhető
•    Hasonló típusú autóba áttelepíthető (autócserekor)
•    Legtöbb modellnél ez az olcsóbb megoldás